Rapporter Dialoger

    Svartlista.se - Konsumenternas vän på internet sedan 2003 » Industri-och-transport » Posten - ett företag att absolut inte lita på

Posten - ett företag att absolut inte lita på

Webbadress: http://
Företagsnamn:
Var hände det:
Namn på produkt / tjänst:
Värde på förlust (kr):

Skribent: esnakk

Jag skulle beställa en transporttjänst för ett ömtåligt gods där det var oehört viktigt att leverntören dels skulle hantera godset varsamt så det inte skadades och dels skulle leverera i tid. Då vi redan var kunder hos Posten och ett flertal andra företag ställde jag samma frågor till alla och informerade dem även om att det gärna fick kosta - bara godset kom fram i tid och var helt. Posten svarade självsäkert att man hade lång erfarenhet (det stämmer ju faktiskt!) och dessutom alltid erbjöd en kostnadsfri försäkring på 50 000kr om godset skulle skadas. Man kunde så gott som garantera att godset inte skulle skadas och förklarade att om det nu skulle inträffa något så hade man god rutin på att snabbt betala ut ersättning för hela godsets värde. För säkerhets skull ville man märka ordern "ömtåligt gods" och då kunde vi beställa via websidan "som vanligt" utan man skulle uppge ordernumret via deras kundtjänst i malmö på telefon som en extra säkerhet. Dessutom kunde man redan på förhand meddela ett fast pris på drygt 400kr exkl moms som var väldigt konkurrenskraftigt. Efter att ha gått igenom alla detaljer en extra gång med dem, upplyst dem om att vi har fler andra leverntörer under övervägande och att det var oerhört viktigt att de kunde hålla vad de lovade så försäkrade deras "expert" som vi kopplades vidare till att vi kunde känna oss trygga med dem som leverantör.

Vi gjorde då det ödesdigra misstaget att lita på den informaiton vi fått via telefon - vilket senre skulle visa sig vara helt och hållet lögn.

Vi ringer tillbaks till deras aktuella "specialkundtjänst för just den här typen av transporttjänster och rådgjorde med dem - godset fick inte skadas  och även om vi skickat väldigt många paket tidigare (och tagit emot) så ville vi stämma av med en behörig person hos Posten att de godkände vårt sätt att förpack produkten. Till slut så kommer vi fram till en packningsmodell som är långt mer säker än vad som krävs och vi blir instruerade att inte bara använda den originalkartong som varan haft i en tidigare transport utan att packa in denna, utan några luftfickor - utan allt ska fyllas ut med stötdämpande materil i returpapp och plast - i en omslutande kartong som i sin tur ligger i en stötdämpad innerkartong. Den ytterstakartongen kostade några slantar och har ett uppstagat stötdämpnde system med skumgummikuddar och wellpapp. All luftfickor fylls ut överallt med skumgummi, returpapp och luftkuddar i plast. Det tar sin tid att packa allt enligt deras intstruktioner och inte mindre än fyra olika personer är inblandade och går igenom allt. Vi ringer till posten en extra gång och får prata med ytterligare en handläggare som åter igen bekräftar att vår packning ska vara mer än väl tillräcklig.

Vi bokar så vår "specialbokade" upphämtning via telefon enligt övverenskommelse och telefonisten bekräftar att de sänder någon att plock upp det ömtåliga godset inom en till två dagar. Vi skriver ut den adresslapp som vi ska klistra på paketet men fäster den inte ännu, vi tänkte för säkerhets skull be om en extra inspektion av mannen som plockar upp godset - han har ju ändå allra mest erfarenhet?!

 Postmannen anländer så och inspekterar godset och säger även han att packningen  är mer än väl godkänd - han har nu sett paketet och kan med sin erfarenhet bedömma att detta är mer noggrant paketerat än vad som är normalt även för ömtåliga gods. Han tror inte att någonting ska kunna gå snett. Vi ger adressetiketten till honom och han fäster den på den plats på paketet som han tror är bäst. Han scannar av beställningen och bekräftar att alla uppigfter stämmer. Nu ska vår kund ha paketet senast nästa dag innan 16:00.

 Tiden går. Kunden ringer och undrar var deras paket är.

Vi ringer posten: paketet verkar var försvunnet - eller är det bara försenat? Man vet inte riktigt vad som har hänt och lovar att återkomma både till oss och kunden.

Tiden går. Kunden ringer - de måste ha den beställd utrustningen före helgen - det börjar se mörkt ut. Hade de vetat att leveransen skulle bli försenad hade de själva kunnat åka de tio mil som skiljer oss åt och hämtat upp det på plats. Tiden går och posten hör inte av sig. Vi ringer och frågar på lite olika ingångar hos posten - på åkeriet och den expertkundtjänst som tidigare försäkrat att leveransen skulle ske i tid kan man inte svara rakt på vad som hänt eller var paketet är men via spårningen på ders publika hemsida står det nu tydligt att pketet skickats fel - till andra änden av landet. Varför då? Det kan man inte svara på hos posten men man försöker skylla på att adressetiketten verkar ha blivit påklistrad på fel sätt?!

Den har er egen personal fäst på vårt paket just för att förebygga problem informerar vi om - då tystnar man och tar tillbaks allt, kanske det är en normal försening i lla fall?

 

Snart har en vecka gått och kunden hr inte fåt sin brådskande leverans. Nu meddelar posten att de tyvärr råkat skada paketet - när paketet skadats så hr adressetiketten skadats och därför har man skickat paketet till fel ände av landet - paketet står i en centrl för gods som man inte vet riktigt vart man ska skicka det. Nu har de lokaliserat paketet och vet vart de skall skickas. Leverns sker till kunden redan samma dag. Dagen efter låter man meddela att kunden inte varit på plats så leverans har inte kunnat ske. Vi ringer kunden och de meddelar att de visst har varit på plats. Vi ringer tillbaks till posten som ändrar sin utsaga och meddelar tt kunden måste betala extra för en ny utkörning - vi meddelar att det är inte alls aktuellt. Vi rekommenderar att posten snarast kör ut pketet för att rädda det lilla som går av kundrelationen. Posten lovar tt man ska göra detta. Ingenting händer. Kunden åker till postterminalen och lyckas till slut hämta ut paketet själva och frakta det hem. Kunden är skitsur. Detta hr blivit tidskrävande och dyrt.

Vi är skitsura, detta hr blivit tidskrävande och räkningen vi får från posten visar att det fasta pris man lovat oss inte stämmer - man har mage att höja priset retroaktivt.

Paketet är skadat meddelar kunden oss. Detta hade vi förvarnat dem om efter information från posten. Vi ber dem varsamt packa upp allt och se om innehållet är helt. Det är det inte. Både direkt synliga fysiska skador och inre skador som gör att hela produkten måste kasseras. Vi ber dem reklammera till posten som ju sk ersätta. Om posten ersätter dem direkt som de tidigare lovat så kan vi sända en ny identisk produkt inom en vecka.

Posten meddelar nu att det är vi som måste reklammera, inte kunden. OK, säger vi och reklammerar. Förfarandet var lite annorlunda än de beskrivit men vi kör igenom allt - det är ju viktigt att det blir rätt och går snabbt. Ingenting får gå fel nu när hela situationen redan är som den är.

Det går någon vecka. Trots flera påminnelser till posten får vi inget besked. Efter en tid får vi höra att man sänt ett svar per post till oss - till en helt annan postdress än vi uppgivit - detta brev kanske har gått i retur till posten, det vet man inte. Det har i all fall inte nått oss. Hur som helst så tycker man inte att det går att reklammera, det blir dessutom för dyrt. Produkten kostade nästan 20.000. Vi meddelar tt dett är 30.000 kr lägre än den gräns vi blev garanterade.

Mn måste nu gör en inspektion. Då måste man ha varan som fortfarande står hos kunden. Posten måste hämt den men det är viktigt att den inte är öppnad säger man nu. Nturligtvis är förpackningen öppnad svarar vi - hur skulle vår kund annars kunna veta att produkten är skadad och reklammera.

Nu ändrar man sig igen - vi kn inte reklammera - den tjänst som posten sålt till oss - leveransen - är redan utförd enligt beställning - det är mottagren som måste reklammera. OK säger vi, vi stämmer av med kunden att vi får deras tillstånd att hjälpa dem att reklammera - vi repressenterar kunden. Det går bra svarar posten och påbörjr en inspektion av förpackning mm.

Vi får inget besked. Vi ringer fler gånger varje vecka i över en månads tid. Tillslut meddelar man att produkten redan var skadad innan den sändes. Detta är fel påpekar vi . Man hänvisar till ett testprotokoll som vi aldrig fått - det visar sig ha blivit sänt till en felaktig postadress och därför inte nått oss - vi skojar lite om att posten om någon borde veta vår adress - det är ju en postbox som vi hyr av dem, fakturn för postboxen kommer ju fram så varför kommer inte dessa brev fram. Man vet inte riktigt. Hur som helst så läser man upp de - helt felaktiga bedömningar av produkten som någon som uppenbarligen helt saknar rätt förkunskper för att kunna göra en bedömning av vår produkt hr gjort. Jag rättar dem direkt över telefon. Man ska föra in korrigeringarna i deras papper och börja om. suck....

 Ytterligare en månd fortlöper. Kundens ursinne börjar förvndlas till andra mer svårbeskrivna känslor. Vi konstaterar att Posten kan ha kostat oss en av våra viktigaste kunder. Vi påpekr detta och meddelar att egentligen borde vi vid det här laget kräva en högre ersättning men vi kan nöja oss med produktens pris om de bara snabbar på ärendet. Nu meddelar man att vi redan fått avslag. Vad då avslag?! Vi har inte packat ordentligt meddelar man. Därför kan mn inte kompensera vår kund. Detta är helt fel meddelar vi - vi har ju följt postens instruktioner till punkt och pricka. Ni kn ju alltid överklga säger man då.....

Vi begär en överklagan och kontaktar vår jurist som meddelar att enligt gällande svensk lagstiftning så spelar det inte någon som helst roll ifall posten har en försäkring på upp till 50 000kr eller ej - oavsett om de är försäkrade på detta sätt med en tilläggsförsäkring eller ej så är de helt ansvariga för vår produkt från och med den stund de bär iväg den över vår tröskel. En skada under deras hantering måste de alltid ersätta ändå.

Vi lägger ännu lite tid på att rint på posten under några dagar och pratar med så gott som alla som arbetar med paket, reklammationer, kundrelationer, ersättningar och transporttjänster. Vi gör tydligt att vi nu väntat jättelänge, att vi känner oss lurade och vilseledda av deras informtion och att vi inte tänker ge oss - vi måste få ersättning för den skada som posten orsakd. Man kan inte prioritera ett ärende men ska tydligen göra det i alla fall och kommer efter ytterligare några veckor och ca 10st påminnelsesamtal fram till att de ej ska ersätta oss. Vi står chockade och handfallna - vad gör vi nu?

Posten hänvisar till tingsrätten då man konstaterat att vårt lilla familjeföretag troligen inte har råd med en sådan process.

Vi kontaktar vårt försäkringsbolag som meddelar att vi inte kan få ut något på vår försäkring efterssom det är posten som gjort fel och att deras försäkring täcker skador när varn är i deras vård. Däremot säger mn mellan rderna tt "fallet är klockrent" - rättsskydd ingår i vår försäkring och det är givet att posten skulle förlora efterssom de tydligt brutit mot sitt avtal, sina löften och gällande lagstiftning.

Vi kan bara konstatera att vi varken har tid eller råd att riskera ännu en katastrof och att posten kommer undan med sitt fula spel. Jag får personligen ersätta kunden från min skattade lön och kunden köper en ny produkt från en konkurrent....

 Lägg till bild

Om skribenten

Återkom om ni behöver fler uppgifter.

Jag är VD på det drabbade företaget som beställt transporten från posten.


Visa PDF | Visa utskrift
Antal besök: 1961 - Datum: Thu, 18 Jun 2009

Kommentarer


  1. Vill till detta informera all om att det är Du som ansvarar för att post från Myndigheter kommer dig tillhanda, alltså inte Posten eller avsändaren - DU!

    Detta enligt Kronofogden.

    Svara
Du är inte behörig att kommentera. Du måste logga in, för att kunna lämna en kommentar.