Rapporter Dialoger

    Svartlista.se - Konsumenternas vän på internet sedan 2003 » Svarta-listan-2015


Svarta listan 2015

 

 

Kriterier: Om ett företag inte godkänner eller bryter mot ett föreläggande kan KO välja att stämma företaget i domstol.

Här publicerar vi  företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens rekommenationer.

 

 

 

AB Flytt
Allmänna avdelningen
Stockholm

Vid flytten försvann dynor till utemöbler. Flera föremål gick också sönder, bland annat ett sängbord, en ytterkruka och en piedestal. Företaget rekommenderas att betala 1 500 kronor.

Allans Biltorg AB
Motor
Botkyrka

Enligt annons samt muntligt löfte skulle fyra vinterdäck av god kvalitet följa med bilen. Vid montering passade inte fälgarna. Bilägaren bor åtskilliga mil från bilfirman och har därmed rätt till prisavdrag i stället för nya däck. Företaget rekommenderas att betala 5 000 kronor.

Allens Bil AB (nu TLG Konsult AB)
Motor
Gislaved

Bilen för 25 000 kronor visade sig vara behäftad med en rad allvarliga fel. Konsumenten återlämnade bilen med nycklar till företaget för att häva köpet. Företaget rekommenderas att genast betala tillbaka köpesumman.

Arlövvägens Auto
Motor
Malmö

Två ärenden där företaget rekommenderas att låta kunderna häva köp av bil, samt till den ena anmälaren betala 26 464 kronor för reparationer. Motorn på den ena bilen havererade efter 15 mil, den andra bilen blev stående tre gånger trots två dyra reparationer.

Asani Städ
Allmänna avdelningen
Malmö

Vid flytten skadades en flygel och två fåtöljer. Företaget och anmälaren kom inte överens om när och av vem möblerna skulle repareras. ARN rekommenderar företaget att betala 15 000 kronor.

Austrian Airlines
Resor
Österrike

Innanför passkontrollen upptäckte familjen att de inte hade fått ett av bagagekvittona och klagade direkt. Väskan dök aldrig upp och flygbolaget betalade 1848,31 euro (cirka 17 500) för den förlorade väskan. ARN menar att de borde ha betalat sammanlagt 34 223 kronor och rekommenderar flygbolaget att betala återstående belopp.

Best buy Sweden AB
Möbler, textil, sko, tvätt
Burlöv

Om en vara vid distansköp tillverkas, väsentligen ändras eller ges en personlig prägel efter konsumentens särskilda önskemål, kan ångerrätten avtalas bort. Men den skottsäkra västen för 10 210 kronor kunde bara beställas i standardstorlekar varför kunden, enligt ARN, bör få ångra sitt köp.

Bil On Sverige AB
Motor
Partille

Bilen köptes för 101 000 kronor men det visade sig att det var fel både på växellådan och på turbon. Företaget rekommenderas att avhjälpa felen. Ärendet har gått vidare till tingsrätt.

Bilgo
Motor
Helsingborg

Köpet av bil för 198 000 kronor blev inte som tänkt. Flera fel, bland annat med en elektronisk gardin samt alla dörrhandtagen, upptäcktes. Företaget lovade att åtgärda felen men lämnade återbud varje gång. Företaget rekommenderas att betala 34 021 kronor som det kostar att åtgärda felen.

Bilhuset i Frölunda
Motor
Göteborg

En vecka efter bilköpet upptäcktes att AC:n inte fungerade. Enligt företaget stod det i varudeklarationen att garantin inte gällde AC:n. Men enligt Konsumentköplagen kan säljarens ansvar för eventuella fel inte avtalas bort på det sätt företaget har gjort. ARN rekommenderar företaget att utan kostnad åtgärda felet.

Bilhuset i Nacka KB
Motor
Nacka

När anmälaren skulle sälja sin bil upptäckte en spekulant att bilen var importerad från USA och hade omfattande vattenskador. Samtliga plåtdetaljer var nu rostskadade. Företaget, som en gång sålde bilen till anmälaren och då inte informerade om historiken, rekommenderas att göra ett prisavdrag på 100 000 kronor. Ärendet har gått vidare till tingsrätt.

Bilhuset Ystad
Motor
Ystad

En kort tid efter bilköpet på 35 000 kronor upptäcktes ett oljeläckage. Företaget uppger att läckaget inte fanns vid försäljningen samt att bilen såldes i befintligt skick utan garanti. Men ARN menar att oljeläckaget utgör ett fel i Konsumentköplagens mening och rekommenderar företaget att betala 5 202 kronor som det har kostat att åtgärda felet.

British Airways
Resor
Tyskland

Försenad flygavgång där ARN rekommenderar flygbolaget att betala ersättning enligt EU-förordning men flygbolaget hänvisar till extraordinära omständigheter.

Comne Work AB
Bostad
Kristianstad

Via internet köptes en värmepump för 33 478 kronor, enligt information fanns den på lager. Tre månader senare hade kunden fortfarande inte fått värmepumpen och ville därför häva köpet. ARN rekommenderar företaget att betala tillbaka kostnaden för pumpen, samt ersätta för utebliven besparing av värmekostnad 10 000 kronor. Anmälaren har delvis fått rättelse, han har fått häva köpet.

Datajouren i Väst
El
Göteborg

Den nyköpta datorn gick sönder efter nio månader. Företaget, som gjorde hembesök, förklarade att garantin inte gällde. Kunden protesterade men kände sig tvungen att gå med på att betala 8 000 kronor för en ny dator. Garantin gäller dock och företaget rekommenderas att betala tillbaka pengarna jämte ränta.

Digital Multimedia Nordic AB
El
Stockholm

Den nya mobiltelefonen hade enligt produktbeskrivingen stöd för ”fler nätverk än någonsin tidigare”. Men det visade sig att mobilen inte hade stöd för det svenska 4G-nätet. Företaget bör låta kunden få häva köpet.

Din Bilhall i Karlstad AB
Motor
Karlstad

Bilen som köptes för 22 000 kronor visade sig ha många fel, bland annat med handbromsen, slitna bromsklossar och rutor som åkte ner. Företaget rekommenderas att återta bilen och lämna tillbaka köpesumman. Företaget har delvis kompenserat kunden med 1 500 kronor.

Dinbarnvagn Sweden AB
Allmänna avdelningen
Malmö

Två ärenden. I god tid före beräknad nedkomst beställdes och betalades barnvagnarna, men de levererades aldrig. Företaget rekommenderas att låta kunderna häva köpen och att också betala för extrakostnader i och med att nya vagnar behövde införskaffas. Totalt 8 660 kronor till den ena anmälaren, och 7 490 kronor till den andra. En av anmälarna hade betalat med kort och fick tillbaka pengarna via kortutgivaren.

Ekeby Autoservice
Motor
Uppsala

Bilen lämnades in för byte av bromsskivor. Vid ett fackmannamässigt byte ska det samtidigt även göras kontroll av bromsok, enligt ARN. Detta gjordes inte och kärvande bromsok orsakade därmed att de nya bromsskivorna blev skeva. Företaget rekommenderas att betala 3 231 kronor.

Ersa Service AB
El
Göteborg

Efter drygt en vecka ångrade kvinnan köpet av en dammsugare för 27 000 kronor. Företaget menade att dammsugaren var använd men kunde tänka sig att ta tillbaka den mot ett prisavdrag på 7 000 kronor. Kvinnan tyckte inte att hon hade annat val än att godta uppgörelsen. Enligt ARN ger distans- och hemförsäljningslagen kunden laglig rätt att undersöka och därmed prova dammsugaren utan att förlora sin ångerrätt, och rekommenderar företaget att betala tillbaka 7 000 kronor. Ärendet har gått vidare till tingsrätt.

EU Flytt
Allmänna avdelningen
Sverige

Två ärenden. Flytten till Amsterdam tog en månad längre än avtalat, dessutom var flera möbler skadade eller saknade. Företaget bör ersätta kunden med 14 425 kronor. Flytten till England innebar skadade och försvunna möbler. Företaget skulle återkomma efter att allt ”var på plats”. Efter det fick kunden aldrig tag på företaget trots flera försök. 12 279 kronor bör företaget betala.

Fiolen Event AB
Allmänna avdelningen
Mjölby

Tre ärenden. Upplevelseeventen med motorstarka sportbilar blev inställda på grund av trasiga bilar. Dock meddelade företaget för sent i samtliga fall, kvällen innan körningarna skulle bli av. Två, som kommer att nyttja arrangemanget senare, bör få pengar för sina omkostnader, 1 260 respektive 322 kronor, Den tredje anmälaren bör få häva köpet och få tillbaka 3 995 kronor.

Fittja Basar
Möbler, textil, sko, tvätt
Stockholm

De nyköpta möblerna började bland annat färga av sig. Företaget rekommenderas att, utan kostnad, rätta till felen.

Fordonsmäklarna i Norden AB
Motor
Stockholm

Kort tid efterköpet uppstod flera fel på bilen som hade kostat 30 395 kronor. Företaget har delvis följt ARN:s rekommendation, de har återtagit bilen och betalat tillbaka köpesumman, men inte betalat 1 390 kronor för omkostnader.

Golfbooking
Allmänna avdelningen
Stockholm

Väl framme vid golfklubben i Spanien fick han reda på att klubben inte samarbetade med det företag där han hade bokat golftiderna. Golfbooking har medgett yrkandet, men har ändå inte betalat tillbaka beloppet, 3 369 kronor.

Gruvans Bil och Motor
Motor
Falun

Enligt annons och säljare via telefon var bilen försedd med motorvärmare. Vid inspektion hittas inget uttag men enligt säljarens kollega (säljaren var sjuk då affären skulle göras upp) var motorvärmaren kopplad till batteriet. Köpet görs upp och väl hemma försöker bilägaren se hur motorvärmaren fungerar men kunde inte lösa problemet. Efter detta har säljaren inte varit anträffbar. ARN rekommenderar företaget att göra prisavdrag med 3 000 kronor.

Göteborgs Flyttbyrå AB
Allmänna avdelningen
Kungsbacka

Flytten tog tolv timmar i stället för de utlovade fyra till fem timmarna, och slutsumman blev mer än det dubbla än vad som var avtalat. Dessutom förstördes möbler och annat bohag. Företaget rekommenderas att betala 28 625 kronor.

H & A Bilar HB
Motor
Eskilstuna

Två ärenden. I det ena ärendet rekommenderas företaget att avhjälpa felet med den nyköpta bilens turbo. I det andra att företaget betalar 29 775 kronor för trasig koppling och felaktiga däck. En av anmälarna hade betalat med kort och fick tillbaka pengarna via kortutgivaren.

Holiday Autos Nordic AS
Motor
Norge

Under en vistelse i Italien hyrde anmälaren bil genom Holiday Autos, bilen levererades av en lokal bilfirma. Efter att ha lämnat tillbaka bilen drog den lokala firman 19 809 kronor från hans konto. Anledningen var först att han skulle ha tankat bensin i stället för diesel, sedan att det funnits vatten i drivmedlet. Holiday Autos rekommenderas att betala tillbaka hela summan.

Hovslätts Bussresor AB
Resor
Jönköping

Tre ärenden gällande paketresa med buss till julmarknad i Tyskland. En kraftig storm resulterade i stängda broar och inställda färjor. Till slut avbröt man resan och åkte hem. Företaget rekommenderas att betala mellan 4 380 och 4 980 kronor till anmälarna och deras medresenärer.

Icelandair
Resor
Danmark

Vid hemkomsten upptäcktes att ryggsäcken hade fått två stora revor samt mindre hål. Flygbolaget rekommenderas att ersätta skadorna med 2 700 kronor.

Iggesunds Plast & Målningsteknik AB
Motor
Hudiksvall

Mätarställningen på bilen var i miles i stället för kilometer, 9 500 betydde därmed inte 9 500 mil utan 15 000 mil. Dessutom saknades den utlovade regnsensorn. Företaget rekommenderas att göra ett prisavdrag på 25 000 kronor samt ersätta kostnaden för omställning till kilometer med 399 kronor.

Inveneo Möbler
Möbler, textil, sko, tvätt
Upplands-Bro

Kunden betalade 2 690 kronor för en tv-bänk, men den levererades aldrig som lovat. ARN rekommenderar företaget att lämna tillbaka pengarna.

Kennel Domestic
Allmänna avdelningen
Umeå

Fyra månader efter köpet började hunden halta. Det visade sig att den drabbats av en tillväxtrubbning i armbågen. Hundägaren bör få ett prisavdrag på 40 procent, 2 600 kronor.

Kvik Svågertorp
Bostad
Malmö

Köket renoverades för 114 201 kronor men blev inte som det var beställt. Genom felmätningar blev skafferiet hälften så brett och ugnarna fick flyttas, vilket innebar att öppen ugnslucka spärrade dörröppningen. Dessutom sprack laminatskivan och tog in vatten. Kvik rekommenderas att avhjälpa felaktig bänksskiva och TT Bygg & Inredning att göra ett prisavdrag med 11 420 kronor.

Lejonbilar AB
Motor
Borås

Två månader efter leverans av en bil för 71 000 kronor gick kamaxelkedjan av, kamaxeln var sönder. Anmälaren reparerade till slut bilen själv och ARN rekommenderar företaget att betala 9 400 kronor för reservdelarna.

Lingonkrusets uppfödning
Allmänna avdelningen
Helsingborg

Katten levererades när den var fem veckor gammal i stället för tolv veckor, den var också sjuk och levde bara i tio veckor. Uppfödaren rekommenderas att betala tillbaka 2 000 kronor samt veterinärkostnader 4 000 kronor.

Länna Biltorg
Motor
Huddinge

Några veckor efter bilköpet började avgasreningslampan lysa. En verkstad konstaterade att bakfjädrarna var slut, bromsrören rostiga, ett oljeläckage samt utslitna bromsklossar. Företaget rekommenderas att betala 10 900 kronor som det har kostat att åtgärda felen.

Magnus Bil AB
Motor
Örnsköldsvik

Färddatorn fungerade inte på den nyköpta bilen för 34 000 kronor. Företaget rekommenderas att betala 6 452 kronor som det kostat att åtgärda felet, samt 300 kronor avseende resekostnad till verkstaden.

Marko´s Games
El
Göteborg

Den nya mobilen slutade fungera efter fyra månader. Felet reklamerades och företaget lovade en ny mobil. Men leveransdatumet sköts upp två gånger, därefter stängdes företagets telefon av. Anmälaren bör få häva köpet och få tillbaka 4 000 kronor med ränta plus ersättning med 510 kronor. Ärendet gick vidare till tingsrätt och är registrerat hos kronofogden. Efter det har inget hänt.

Mauritz Widforss AB
Allmänna avdelningen
Stockholm

Två ärenden, köp av begagnade vapen. I ena ärendet hade företaget angivit fel kaliber och rekommenderas att ta tillbaka jaktvapnet för 70 000 kronor samt betala 3 816 kronor för utlägg kunden haft i samband med köpet. I det andra ärendet bör företaget betala tillbaka avgiften 2 300 kronor som lagts på ursprungspriset eftersom korrekt prislista inte fanns med i de skriftliga villkoren.

Mobilgiganten AB
El
Malmö

Via telefonförsäljning köptes ett datorpaket, men först efter löfte om att få ångra köpet utifall täckning saknades. Efter leveransen visade det sig att täckning inte fanns men förtaget vägrade att ta tillbaka datorn då den nu var använd. ARN rekommenderar företaget att låta kunden häva köpet eftersom säljaren hade gett honom löftet att få kontrollera täckningen.

Natalie HB
Motor
Tyresö

Bilstereon som levererades var inte samma modell som i annonsen och passade inte bilen. Trots att varan reklamerades och återsändes har kunden inte fått tillbaka sina pengar. ARN rekommenderar företaget att betala tillbaka 3 500 kronor som stereon har kostat.

NKH Bygg
Bostad
Botkyrka

Helrenoveringen av köket drog inte bara ut på tiden utan hade också stora fel och brister. Till slut anlitades ny firma. Anmälaren har delvis fått rättelse i och med att företaget har avstått från krav på betalning. Däremot har företaget inte betalat 7 994 kronor, det belopp som översteg vad köket ursprungligen skulle ha kostat.

Nordiska Sparlån (Nu Finanssamverkan)
Bank
Norrköping

Anmälarna tecknade på 90-talet avtal om sparande med Nordiska Sparlån ekonomisk förening och utbetalning skulle ske omkring 2006, men så har inte skett. Nordiska Sparlån rekommenderas att betala ut sparpengarna, 59 948 kronor.

Nordströms Bygg
Bostad
Gävle

Taket byttes för 69 000 kronor. Men med tiden började vatten läcka ner på fasaden, på dörrar och in på golven i groventrén och soprummet. Företaget rekommenderas att betala 26 469 kronor för reparation av skadorna samt för besiktning.

Norwegian Air Shuttle ASA
Resor
Norge

12 ärenden av försenade flygavgångar där ARN rekommenderar flygbolaget att betala ersättning enligt EU-förordning men flygbolaget hänvisar till extraordinära omständigheter. En anmälare har tagit ärendet till tingsrätt och två har vänt sig till flygadvokat. Två fick delvis rättelse innan de vände sig till ARN.

Novakom
El
Kalmar

Via telefonförsäljning beställdes nytt telefonabonnemang med samtal. När första fakturan kom debiterades kunden även för röstbrevlåda och nummerpresentatör samt en startavgift, en avgift som återkom på flera fakturor. Kostnaden för operatörsbytet ersattes inte heller som var lovat. ARN rekommenderar företaget att avstå från att kräva kostnader som överstiger den överenskomna abonnemangsavgiften samt betala 2 069 kronor för operatörsbytet.

Noxudol Garantiförening/Rostsam ek. förening
Motor
Linköping

Bilägaren tecknade en rostskyddsgaranti på 16 år men när hans bil nio år senare hade genomgående rostskador på bakre hjulhus och främre fjäderfästen vägrade företaget att uppfylla garantin. ARN rekommenderar företaget att avhjälpa felen enligt garantin.

Olssons Marina
Motor
Torsås

Den begagnade turbon ville aldrig fungera. Och efter många turer ville anmälaren häva köpet samt få ersättning för frakt. ARN rekommenderar företaget att betala 9 496 kronor.

P.Bygg.s
Bostad
Stockholm

Ett par veckor efter att målningen var klar av bland annat foder, balkongräcken och grindar upptäcktes blåsor och genomblödningar från träet. ARN rekommenderar företaget att betala 54 320 kronor som det har kostat att åtgärda felen. Kunden har delvis fått rättelse genom förlikning i tingsrätt.

Power Toys
Allmänna avdelningen
Linköping

Sonen köpte en radiostyrd nitroglycerindriven bil för 2 933 kronor. Men den var svårstartad, tjuvstoppade ideligen och svår att hantera för en ung grabb. Företaget borde ha informerat om att det krävdes särskilda kunskaper och rekommenderas att återta bilen samt ersätta för utlägg på 1 100 kronor i samband med köpet.

Primera Air
Resor
Danmark

Tio ärenden av försenade flygavgångar där ARN rekommenderar flygbolaget att betala ersättning enligt EU-förordning men flygbolaget hänvisar till extraordinära omständigheter. En anmälare har vänt sig till flygadvokat.

Puke bygg
Bostad
Nybro

Efter byte av fönster och ny pardörr fanns skador på fasad, fönster och dörr. Ett skäligt prisavdrag enligt ARN är 15 000 kronor. Ärendet har gått till tingsrätt.

Renover Bygg & Design
Bostad
Sollentuna

Vid fasadmålning spilldes färg på en fönstermarkis. Anmälaren blev lovad att det skulle åtgärdas och uppmanades att hålla inne 2 000 kronor tills så skett. Trots flera påstötningar har dock inget hänt. Företaget rekommenderas att betala 12 000 kronor.

Ricochet Fasadputs.eu
Bostad
Falkenberg

Fastigheten fick ny fasadpust och isolering för 178 997 kronor. Fem år senare upptäcks flera fuktskador i anslutning till fönstren. Vid inspektion konstateras bland annat att luftspalten varken hade utförts dränerad eller ventilerad. Företaget rekommenderas att ersätta skadorna med 64 590 kronor. Anmälaren har delvis fått rättelse med 27 100 kronor.

RM Consult
Motor
Ulricehamn

Enligt säljaren skulle bilens motor vara bytt och endast ha gått 12 000 mil. Dokumentation om motorbytet skulle skickas i efterhand men köparen fick aldrig någon. RM Consult rekommenderas att låta kunden häva köpet och återbetala 55 000 kronor.

Roma Möbler AB
Möbler, textil, sko, tvätt
Göteborg

Redan efter en månad började sömmarna i soffgruppen spricka på flera ställen. Företaget rekommenderas att betala tillbaka 13 900 kronor mot att de får tillbaka soffgruppen. Ärendet har gått till tingsrätt.

Rotex Byggentreprenad AB
Bostad
Jönköping

Fönster och dörrar monterades felaktigt, beställda plåtarbeten utfördes aldrig och kakelplattor gick sönder. Företaget rekommenderas att betala 21 575 kronor för att åtgärda felen samt att avstå från sitt krav om 6 000 kronor.

Seniorbolaget i Sverige AB
Bostad
Tjörn

Varken faktureringsavgiften på 10 procent av materialkostnaden eller kostnaden för specialverktyg fanns medtagna på offerten. Och priset på omlackering av köksluckorna blev betydligt dyrare än avtalat. Företaget rekommenderas att återbetala 9 433 kronor.

Sitty Backaplan JM Kompaniet AB
Möbler, textil, sko, tvätt
Göteborg

Trots att han endast hade suttit i soffgruppen började sömmarna spricka fem månader efter köpet. Kunden bör få återlämna möblerna och få tillbaka 16 890 kronor.

Sky Office Tours & Travel
Resor
Göteborg

Familjen fick inget meddelande om att planet hade fått ändrad avgångstid, fyra och en halv timme före tiden på biljetterna. Företaget rekommenderas att betala tillbaka för flyg och hotell, sammanlagt 24 164 kronor.

Solna Bilförsäljning
Motor
Hässelby

Enligt annonsen var bilen i ”toppskick” men vid besiktningen en månad senare fick bilen en tvåa för glapp spindelled. Enligt köpekontraktet fanns också en tilläggsgaranti på sex månader men som vid kontroll inte existerade. Företaget rekommenderas att betala 3 640 kronor som det har kostat att reparera spindelleden samt att teckna den garanti som enligt avtalet ska ingå.

Specialbilar i Strängnäs AB
Motor
Strängnäs

Enligt köpeavtalet skulle företaget leverera vinterhjul och nyckel med kodning till den nyköpta bilen. Detta gjordes dock inte, vilket ARN rekommenderar företaget att göra.

Stall Stenåsa
Allmänna avdelningen
Ronneby

Den nyköpta hästen slet sig och skenade iväg när den skulle lastas. Den skadade sig så illa att veterinärvård behövdes. Eftersom hästen fortfarande var kvar hos säljaren när olyckan hände var den i konsumentköplagens mening ännu inte avlämnad enligt ARN. Därmed ska säljaren ersätta köparen för skadan, 12 458 kronor.

Strand Kemtvätt & Skrädderi
Möbler, textil, sko, tvätt
Stockholm

Tyvärr tappade kunden bort utlämningskvittot till kemtvätten, men båda kunden och företaget var överens om vilka kostymer som hade lämnats in. Företagaren ångrade sig dock senare och tog tillbaka löftet om att lämna ut kläderna. ARN rekommenderar företaget att betala 8 110 kronor.

Svegion Bygg och logistik AB
Bostad
Sverige

Efter renoveringen av husentrén behövde gatstensgången fixas till men arbetet blev mindre bra; markduken syntes och det var långt mellan vissa stenar. På flera ställen låg gången lägre än intilliggande gräsmatta. Företaget rekommenderas att jämna till gången och köra ut mer singel.

Sydhamnsgatans Bil & Däck AB
Motor
Helsingborg

Två ärenden. Det rök vitt och luktade konstigt från bilens avgasrör och bilägaren var tvungen att med jämna mellanrum fylla på med glykol. Företaget rekommenderas att ta tillbaka bilen och återbetala 55 000 kronor. I det andra ärendet började bilens kylarvätska läcka på grund av trasiga rör. Företaget rekommenderas att ersätta självrisken på 4 000 kronor.

Södra Bil AB
Motor
Huddinge

Till den begagnade bilen levererades även en uppsättning vinterdäck. Men varken fälgar eller däck passade bilen när vintern kom. Företaget rekommenderas att betala 6 000 kronor som det har kostat att köpa nya däck.

Tailwind Airlines
Resor
Turkiet

Två ärenden av försenade flygavgångar där ARN rekommenderar flygbolaget att betala ersättning enligt EU-förordning men flygbolaget hänvisar till extraordinära omständigheter.

Tigris Bil
Motor
Åstorp

Bilen för 62 000 kronor visade sig ha flera fel, centrallåset hängde sig, bagageluckan fungerade dåligt och bromskivor och klossar var slitna och rostiga. Företaget rekommenderas att avhjälpa felen samt betala 2 071 kronor för åtgärdade fel.

TLG Konsult AB (f.d. Allens Bil AB)
Motor
Gislaved

Redan samma dag bilen köptes tändes airbaglampan. Efter undersökning konstateras att både airbag och DSC sensor måste bytas om bilen ska klara en besiktning. Reparationen uppskattas till 18 092 kronor, en summa som företaget rekommenderas att betala.

Trivselpool i Sverige AB
Bostad
Värmdö

Den nya badtunnan var både skadad och felmonterad. Företaget rekommenderas att ta tillbaka tunnan och återbetala 28 495 kronor.

Trollhättans Bilcenter
Motor
Trollhättan

Efter två månader stannade bilen för 55 000 kronor, kamkedjan hade kuggat över och det fanns ingen kompression i cylindrarna. Efter 38 dagar hos säljaren hade denne fortfarande inte hittat något fel och anmälaren tog bilen till en annan verkstad. Företaget rekommenderas att betala 28 810 kronor, dels för reparationen och dels för omkostnader.

TT Bygg & Inredning AB
Bostad
Malmö

Köket renoverades för 114 201 kronor men blev inte som det var beställt. Genom felmätningar blev skafferiet hälften så brett och ugnarna fick flyttas, vilket innebar att öppen ugnslucka spärrade dörröppningen. Dessutom sprack laminatskivan och tog in vatten. Kvik rekommenderas att avhjälpa felaktig bänksskiva och TT Bygg & Inredning att göra ett prisavdrag med 11 420 kronor.

Vagace AB
Motor
Helsingborg

Någon dag efter bilköpet hördes ett oljud. Säljaren reparerade ett fjäderbenslager men ljudet var kvar. Därefter har både en opartisk verkstad samt vid en kontrollbesiktning hittats en mängd fel. Förtaget rekommenderas att kunden får häva köpet. Ärendet har gått vidare till tingsrätt.

Vattensängsfabriken
Möbler, textil, sko, tvätt
Stockholm

De beställda och betalade varorna dök aldrig upp. Vattensängsfabriken har medgett återbetalning av hela beloppet 1 570 kronor. Efter det har anmälaren inte kunnat nå företaget.

Vija Flytt HB
Allmänna avdelningen
Malmö

Hörnet på ett glasbord gick sönder i flytten. Företaget rekommenderas att betala 4 000 kronor i ersättning.

Wizz Air Hungary Airlines Ltd.
Resor
Ungern

Två ärenden av försenade flygavgångar där ARN rekommenderar flygbolaget att betala ersättning enligt EU-förordning men flygbolaget hänvisar till extraordinära omständigheter.

WorldAuto AB
Motor
Värmdö

Enligt köpekontraktet skulle säljaren reparera en SRS-lampa (krockskyddssystemet). Men att bara åtgärda lampan räcker inte enligt ARN. Formuleringen i kontraktet måste tolkas så att de även ska åtgärda felet som resulterar i att lampan lyser.

Xtreme Autocenter
Motor
Sävsjö

Några dagar efter bilköpet uppkom ett knackande ljud från motorn. Vid demontering av motorn visar det sig att vevlager och vevaxel var bortom räddning. Företaget rekommenderas att betala 20 000 kronor för reservdelar.

Örestads Bilvård
Motor
Malmö

Solfilmen (tonade rutor) monterades fel och förstörde bakrutans eluppvärmning. Verkstaden försökte reparera två gånger, först med att klistra fast sladdarna sedan med att byta ut bakrutan. Men ”nya” bakrutan var repig och solfilmen i ljusare ton än övriga rutor, dessutom med luftbubblor. Företaget rekommenderas att betala 8 826 kronor som det kostar att åtgärda rutan.

Örestads Bilvårdcenter i Malmö AB
Motor
Malmö

Den beställda servicen utfördes inte på ett fackmannamässigt vis. Företaget rekommenderas att återbetala bilägaren 4 000 kronor